lauantai 18. marraskuuta 2017

Tuuman treeni-pohdiskeluja

Koska nyt mulla on kiireetön hetki (lue; kuuntelen netistä luentoja ja pakko pysyä paikallaan), niin päivitellääs vähän reenikuulumisia vähän tarkemmin. 
Tuuma on nyt siis 8 kk ja tuntuu, että se on ihan tositosi lapsikoira vielä. Ja onhan se tietysti, mutta hämää vaan, kun ei ole enää sellainen pennun näköinen, mutta toisaalta käytös on ihan pentumaista. Kindahan osasi tuossa iässä jo vaikka ja mitä (ehkä aika kultaa muistot!) ja kauhee stressi, kun Tuuma ei osaa vielä mitään! Tuuman kanssa treenaaminen on ollut vähän rikkonaista ja sellaista, että treenataan vähän sitä sun tätä. Ongelmana on ehkä eniten ollut se, että Tuuma on äärettömän sosiaalinen. Kaikki ihmiset ja koirat kiinnostavat ja sitten unohtuu keskittyminen. Nyt kuitenkin muutamien viikkojen sisällä on alkanut hieman näkymään jo keskittymistä ja tarjoamista ja treenaaminen on ollut vähän erilaista jo. 
Elämäni murmelina =D

Tokon ja rally-tokon osalta Tuumalla alkaa olla jo käsitys siitä, mitä tarkoittaa sivulle tulo ja seuraaminen. Kestoa niihin pitäisi alkaa rakentamaan. Sivulla olossa kestoa jo onkin ja jopa häiriössä hakee kontaktia ihan itse, samoin itse tarjoaa sivulle tuloa häiriötilanteissakin, kun ei pääse muita katsomaan. Seuraamisessa herkästi lähtee edistämään ja käännökset vasempaan ovat vielä hankalia. Takapään käyttöä pitäisi alkaa harjoitella, se ei kyllä toimi ollenkaan. Nyt Tuuma on hoksannut rally-tokon eteen tulon, takaa kiertämisen ja saksalaisen. Aiemmin unohtui sekunnissa, mitä pitikään tehdä, kun jäi vähänkin selän taakse. Maahan meno onnistuu hyvin niin sivulta kuin liikkeestäkin. Se on itse asiassa niin vahva, että sitä tarjotaan joka välissä, jos ei tiedä, mitä nyt haetaan =D Kestoa pitäisi siihenkin lisätä, mutta häiriöttömässä tilassa onnistuu jo sekin, että pystyn kiertämään Tuuman ympäri ja pysyy makuulla. Myös sivulta maasta osaa nousta melko hyvin istumaan jo. Myös liikkeestä istumista ja istumista ylipäätään on treenailtu, mutta se on vielä vähän vaiheessa. Pitää usein itse pysähtyä, jotta Tuuma istahtaa. Yleensä tätä harjoitellaankin pääasiassa niin, että itse peruuttelen ja siitä pyydän Tuumaa istumaan. Seisomista ei olla varsinaisesti harjoiteltu, lähinnä paikallaan seisomista häiriössä näyttelyitä ajatellen. Ei varmaankaan ole neidille ollenkaan selvää koko seisomis-käsky kuitenkaan. Eli se nyt treenilistalle. 

Tuuma opiskelee =D 

Kapulan pitoa on treenailtu, mutta se ei nyt vieläkään suju. Siinä vaiheessa ollaan, että kapulan voi ottaa suuhun nopeasti, mutta harvassa on ne kerrat, että kapulaa ihan pidettäisiin suussa pidempään kuin sekunti. Se pitäisi nyt ottaa ihan tavoitteeksi harjoitella kuntoon, mutta nyt ei jotenkin ole saatu mitenkään pidempää pitoa aikaan. Ollaan yritetty tätä naksutella, mutta se on hankalaa, kun Tuuma on niin älyttömän nopea toimissaan. Parhaiten varmaan ollaan saatu pitoa, kun kapulaa on vähän heitelty johonkin, mutta ei siinäkään into kapulaan kestä kovin moneen hakuun. 
Ruutua ollaan otettu jokunen kerta lelun kanssa ja sehän on Tuumasta kivaa. Alustan Tuuma hoksasi nopeasti ja se on helppo hyödyntää jatkossa ruutu-treenissä. Merkin kierto onnistuu muutaman metrin päästä, mutta ei vielä pidemmältä. Nyt pitäisi ottaa tavoitteeksi opettaa bongaaminen niin ruudun kuin merkinkin osalta. Tuuma on vähän vaan mennyt vielä hämilleen, jos joku vaikka näyttää merkkiä ja menee silloin haistelemaan merkkiä. 
Kaukokäskyissä on tullut nyt edistymistä. Aiemmin Tuuma on tehnyt istu-maahan vaihdot eritahtisesti, mutta nyt on oppinut pomppu-tekniikalla istumisen ja maahan menon! Niitä pitää nyt vaan vahvistaa ja pikku hiljaa kokeilla matkan lisäämistäkin. 

Varpaiden lämmittäjä <3

Luoksetulo toimii häiriöttömässä ympäristössä, toki ei välttämättä ihan suoraan sivulle asti tule. Tai ei aina pysy odottamassa, vaan lähtee jo ennen kutsua. Mutta noin periaatteessa ajatus on olemassa; tule lujaa luokse =D Hyppy on yllättäen ollut vähän haaste. Osaa kyllä hypätä ja jää odottamaan, mutta saattaa kiertää hypyn kuitenkin. Pitää siis vielä vahvistaa, että tullaan siitä yli, eikä ohi. 
Noniin, näin kun tässä kirjalliseen muotoon asiat sai, niin osaahan tuo jo vaikka mitä! Paljon on sellaista, mitä pitäisi vain aktiivisesti treenata ja vahvistaa. Tuuma on vaan niin äärettömän nopea ja tähän asti keskittyminen on riittänyt ihan vain pari minuuttia. Nyt on selvästi alkanut siis tarjoilemaan esim. lenkillä seuraamista, mikä on vähän helpottanut, että saa rennoissakin tilanteissa reenailtua. 
Kivoja heinänkorsia tuolla hei!

Agilityn osalta ei ehkä niin hurjaa edistymistä ole tullut. Kaikki esteet ovat nyt pääasiassa tuttuja, paitsi tietysti kepit, keinu ja kontakteja ei olla tehty kokonaisina. Kontaktit Tuuma on oppinut hienosti tarjoamaan! Niin ja keinua on heiluteltu kyllä joskus, kun Tuuma on ollut sen päällä. Ei olla sitä muuten tehty pitkään aikaan, pitääkin kokeilla, miten nyt reagoi. Viimeksi ei kuitenkaan sen kummemmin reagoinut, vaikka alusta nyt vähän heiluikin. Lähdössä pysyminen on vielä haaste. Samoin irtoaminen on haaste. Lähtee kyllä hyvin ohjaukseen, mutta tulee esimerkiksi helposti esteen ohi, jos en ole tosi lähellä ohjaamassa esteitä. Välillä Tuuma tekee tosi hienoa pätkää ja etenee hyvin, mutta erityisesti agilityssä on pakko huomioida, että treeni on todella lyhyt, muuten menee haisteluksi. Tuuma on myös todella nopea koira jo nyt ja kunhan saadaan irtoamista vahvistettua, sen kanssa tulee kyllä hienoa rataa! Yllättäen agilityssä Tuuma ei ole niin häiriöherkkä, vaan pystyy tekemään vauhdikasta ratapätkää, vaikka ympärillä olisi hälyä kuinka. Se on käynyt selväksi, että toistoja ei Tuuman kanssa kannata tehdä agilityssä juurikaan, koska siinä kohtaa tulee turhautuminen. Turhautuessaan Tuuma jättää tekemisen siihen. Esteistä pitäisi vahvistaa rengasta ja muuria. Muuri oli tosi jännä Tuuman mielestä, mutta rohkaistui sitäkin lopulta tekemään. 
Tuumalla on siis kaiken kaikkiaan hyvät pohjat jo olemassa, kunhan hallinta saadaan kasvamaan. Hallintaa on treenattu vastaehdollistamisella ja tarjoamisella ja selkeästi Tuuma on juonen siinä ymmärtänyt. Nyt ihan viime aikoina on myös jätä-käskystä pystynyt jättämään kiinnostavan kohteen, mutta se nyt vaatii vielä hiiirveästi treeniä =D Arjessa Tuuma on muuten helppo, voi pitää omilla lenkkimaastoilla vapaana ja hakee mun luokse. Mutta on toisaalta kovin omatahtoinen, hän kyllä ilmaisee oman tahtonsa vahvasti. Ja tuhoaa, kun on tylsää tai häntä ei huomioida. Mutta se toivottavasti menee ajan myötä ohi. Tuuma on tosi nopea oppimaan ja muistaa hyvin oppimansa, jopa välillä liiankin hyvin =D
Ollaan oikeesti joskus treenattu agilityä! (kuvat Mari T.)

Mutta nyt ei enää jaksa, oli niin paljon ajateltavaa
pienelle Tuumalle <3

Mitäs tästä postauksesta jää käteen? No se, että Tuuman osaaminen ja kehittämiskohteet konkretisoituivat. Lisää vaan haastavampiakin treenejä ja uuden kokeilua, eikä liiaksi jumittamista samaan vanhaan. Tuumasta on moni sanonut, että tuosta tulee hyvä harrastuskoira agilityssä ja tokossa/rally-tokossa ja sen kyllä allekirjoitan. Ainoa, mikä voi tulla esteeksi, on oma osaaminen ohjaajana, joka sekin on kehittynyt, joten ehkä meillä on toivoa =)

1 kommentti:

  1. Mua alkoi hymyilyttää jo ensimmäisen kolmanneksen kohdalla tätä postausta lukiessa. Ei muka mitään osaa :D :D Aivan mielettömästi se jo osaa kaikenlaista ja se on vasta 8kk. Ei teillä kiire mihinkään ole ja pikkuhiljaa kaikkia juttuja eteenpäin niin hyvä tulee <3

    VastaaPoista